A- A A+

Arhiva vesti 2016

Uručeno pokrajinsko priznanje „Vihor“ najboljim sportistima

.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i pokrajinski sekretar za sport i omladinu Vladimir Batez uručili su danas, najuspešnijim sportistima i ekipama u 2016, najviše pokrajinsko sportsko priznanje "Vihor". Nagrada „Vihor“ dodeljena je u kategorijama sportista, sportistkinja, muških i ženskih sportskih organizacija, i po prvi put sportista i sportistkinja sa invaliditetom, kao i muških i ženskih organizacija osoba sa invaliditetom.

Na svečanosti u centralnom holu Pokrajinske vlade, predsednik Igor Mirović je, uz čestitke i najbolje želje dobitnicima ovog pokrajinskog priznanja, pred brojnim uglednim gostima, sportskim radnicima, članovima porodica najuspešnijih sportista, njihovim mentorima i članovima Pokrajinske vlade, istakao da su ovi sportisti učinili pobednicima i sve nas. On je podsetio da se radi o višestrukim sportskim šampionima, koji niz godina pronose slavu našeg sporta i naše zemlje i citirao reči Miloša Crnjanskog koje na najbolji način govore o vrednosti ljudskog bića da se raduje uspesima drugih.

Predsednik Pokrajinske vlade istakao je da su naši najbolji sportisti, pobeđujući u ime Srbije i za Srbiju u konkurenciji mnogo većih i razvijenijih, svom narodu učvrstili i samopoštovanje i samopouzdanje. Mirović je istakao da je dužnost nas ostalih da odamo priznanje onima koji su to zaslužili, i da će bezrezervno podrška na putu daljih uspeha ovih sportista biti nastavljena.

Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Vladimir Batez se zahvalio vrhunskim sportistima na postignutim uspesima, i podsetio da je 2016. godina bila možda jedna od najuspešnijih godina za srpski i vojvođanski sport u proteklim decenijama.

„Biti reprezentativac naše zemlje je čast, ali u isto vreme i velika obaveza, jer naši sportisti su navikli javnost na najbolje rezultate. Put ka vrhunskom rezultatu nije jednostavan proces“, istakao je Batez ovom prilikom i najavio da će već sledeće godine proširiti listu stipendista i dati podršku perspektivnim sportistima i njihovim trenerima sa ciljem da Tokiju na Olimpijadi imamo još više osvojenih medalja iz AP Vojvodine.

Tradicionalno priznanje, u vidu statue „Vihor“ , povelje i novčane nagrade, uručene su u Pokrajinskoj vladi rvaču Davoru Štefaneku, najboljem sportisti i atletičarki Ivani Španović, koja je izabrana za najbolju sportistkinju godine.

Davor Štefanek je u 2016. osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, a Ivana Španović zlato na evropskom šampionatu u Amsterdamu, bronzu u Riju, trijumfovala je u Dijamantskoj ligi u Oslu i osvojila srebro u Portlandu.

Ovo tradicionalnog priznanja, koje se dodeljuje sa ciljem da se afirmišu vrhunski sport i sportisti, u konkurenciji najboljih muških ekipa pripalo je Sportskom udruženju uličnog basketa „Basket 3 X 3“, nosiocima titule svetskih šampiona. U konkurenciji ženskih ekipa nagrada je dodeljena Univerzitetskom dzudo i sambo klubu „Slavija“ iz Novog Sada.

Od ove godine po prvi put priznanje „Vihor“ za najviše sportske domete, dodeljeno je i u kategorijama:najbolji sportista sa invaliditetom, koje je pripalo Laslu Šuranjiju iz Novog Bečeja, osvajaču zlatne i bronzane medalje na Paraolimpijskim igrama u Riju u streljaštvu, i najboljoj sportistkinji sa invaliditetom, koje je dodeljeno Borislavi Perić Ranković, paraolimpisijskoj šampionki u stonom tenisu. U kategoriji najboljih ženskih ekipa osoba sa invaliditetom je izabran Stonoteniski klub osoba sa invaliditetom „Spin“ iz Novog Sada, takođe osvajač brojnih medalja na Paraolimpijskim igrama u Riju.

Najboljima u ekipnoj konkurenciji pripala je novčana nagrada od 435.430,00 dinara, dok je najuspešnijim pojedincima namenjeno 261.258,00 dinara.

 MOS  OKS    RZZS    SSS     logo2     logo ssv    PZZS    esavezi2        eSavezi header     fond za evropske poslove CMYK