A- A A+

Успешно завршен Регионални камп за младе у Ади

.

1. 08.2019. Batez Ada1

У периоду од 12. до 15. августа 2019. године у Ади је успешно реализован регионални камп за младе у оквиру пројекта “ Активне девојчице” на коме је учествовало 15 девојчица из Мађарске и 35 из околних општина.  Камп је реализован из средстава Европске уније у оквиру  Интерег ИПА Програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија,  уз подршку Покрајинског секретаријата за спорт и омладину.  Локација кампа је била Рекреациони центар у Ади и базенски комплекс “Адица”. Првог дана кампа учеснице је обишао Покрајински секретар за спорт и омладину Владимир Батез са сарадницима у пратњи председника Општине Ада Золтана Билицког.

У оквиру садржајног и богатог спортског програма учеснице су могле да испробају више спортских грана,  као што су  рагби,  веслање,  кошарка, одбојка,  плес,  који су веома популарни међу младима.

Покрајински секретаријат за спорт и омладину заједно са Фондом „Европски послови“ Аутономне покрајине Војводине, угостио је 15 девојчица из Сентеша и Сегедина из Мађарске у склопу реализације регионалног јуниорског кампа за девојчице који је одржан у спортско-рекреативном центру „Адица“ у општини Ада. Спортски камп за девојчице организован је у оквиру пројекта „Подршка спортским и физичким активностима девојчица – Активне девојчице“ који се суфинансира средствима Европске уније кроз Интерег ИПА Програм прекограничне сарадње Мађарска-Србија са укупно 179.235,28 евра, док укупан буџет пројекта износи 210.865,04 евра.

Укупно 50 девојчица из Србије и Мађарске имало је прилику да се током 4 дана кампа опроба у различитим спортским активностима и упозна са здравим начинима живота. Девојчице из Војводине су током јула месеца биле гости партнера из Мађарске на регионалном јуниорском кампу у Сентешу током којег су представљени спортови попут веслања и рагбија који нису толико заступљени у Србији, али и кошарка и плес који су веома популарни међу девојчицама у обе државе. Укупно 35 девојчица из Оџака, Врбаса, Малог Иђоша, Чоке, Апатина и Новог Кнежевца је заједно са својим пратиоцима биле учеснице кампа у Ади. За све учеснке кампа је, поред спортског дела програма, био предвиђен и туристички обилазак Новог Сада који је пружио прилику гошћама из Мађарске да се ближе упознају са културом и историјом највећег војвођанског града. 

Мотив за успостављање сарадње између партнера из две државе је унапређење женског спорта и афирмацију жена у спорту, а значајни резултати се могу постићи ако се ради на решавању проблема задржавања девојчица у спорту. Пројекат је усмерен на развијање заједничких приступа који би утицали на повећање физичке активности међу девојчицама узраста од 7 до 15 година и унапредио њихов однос према спорту и здравим начинима живота.

 MOS  OKS    RZZS    SSS     logo2     logo ssv    PZZS    esavezi2        eSavezi header     fond za evropske poslove CMYK