A- A A+

Sport

Potpisan Ugovor između Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, grada Sombora i Saveza za školski sport Vojvodine za održavanje 7. Sportske olimpijade školske omladine Vojvodine

.

IMG 3562Danas je u Vladi AP Vojvodine upriličeno svečano potpisivanje Ugovora između Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu i grada Sombora koji će ove godine biti domaćin 7. Sportske olimpijade školske omladine Vojvodine od 16. maja do 18. maja. Resorni sekretarijat je početkom godine objavio Poziv za izbor grada/opštine domaćina SOŠOV-a. Pozivi su bili upućeni svim lokalnim samoupravama na teritoriji AP Vojvodine, a grad Sombor je izabran kao mesto koje je ispunjavalo sve uslove koji bili definisani u samom Pozivu. Ovom događaju koji predstavlja zvanični početak organizacije 7. Sportske olimpijade školske omladine Vojvodine,

prisustvovali su pored Pokrajinske sekretarke za sport i omladinu gospođe Marinike Tepić, koja je ujedno i predsednica Počasnog odbora i Gradonačelnika Sombora gospodina Nemanje Delića i predstavnici Organizacionog odbora čuvenog SOŠOV-a, ispred pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu Aleksandra Ristić i Branko Vujović, Jasna Đukić iz Saveza za školski sport Vojvodine, ispred grada Sombora Imre Oto i Srđan Zavišin. Takođe, svečanosti su prisustvovali i neki od članova Počasnog odbora, Zamenik pokrajinske sekretarke za sport i omladinu Miodrag Jovović, osnivač Sportske olimpijade školske omladine Vojvodine Milojko Tubić i Gizela Farhaš-Todorović istaknuta sportska radnica i učesnica prethodnih školskih olimpijada.
O značaju ponovnog održavanja ovog velikog sportskog događaja, koji je mnogim ljudima sinonim za školski sport, ovom prilikom govorila je Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu, gospođa Marinika Tepić.
- Danas smo se okupili ovde kako bi posle dvadeset i pet godina neodržavanja, ponovo najavili povratak Sportske olimpijade školske omladine Vojvodine na velika vrata. Sa nama je danas i gospodin Mihajlo Tubić čovek koji je i osmislio ovu sportsku manifestaciju, što mi je posebno drago jer smo tokom prikupljanja novih ideja došli do onoga što je bilo ranije jer je to sve veoma dobro osmišljeno.


Simple Picture Slideshow:
Could not find folder /home/sio/public_html/sio.vojvodina.gov.rs/images/Novosti/2014/April/SOSOV

Poruka SOŠOV-a je oduvek bila da je važno učestvovati, a ne juriti vrhunske rezultate.Tokom javnih rasprava prilikom pripreme za usvajanje Strategije razvoja školskog sporta na teritoriji AP Vojvodine, kome god das mo samo pomenuli SOŠOV, ljudi su se sa nostalgijom prisećali tih divnih dana, a naročito spominjajući prijateljstva koja su stekli na ovom događaju. Tako da je to jedna spona u pamćenju školaraca koji su želeli da se druže, da se zajedno takmiče u školskom timu, a ne nažalost sada u vremenu drastične komercijalizacije i sportskih kubova i sportske infrastrukture, napravljane su klasne razlike između dece, da imamo decu koja iz finansijskih razloga ne mogu da se bave sportom id a je njihova potreba za druženjem, a i samo zdravlje u jednom zapećku.
To je svakako jedan od razloga zašto smo iskoračili posle puno godina i u saradnji i uz veliku pomoć profesora sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja i Zavoda za sport i medicinu sporta uspeli da iznesemo predlog Strategije, a on je na naše veliko zdaovoljstvo 5. decembra prošle godine glasovima svih poslaničkih grupa usvojen u Skupštini Vojvodine. Onda je i Vlada AP Vojvodine u januaru ove godine usvojila i Akcioni plan za sprovođenje Strategije.
Organizacija SOŠOV-a jedan je od prvih ciljeva koji uz saradnju sa Savezom za školski sport Vojvodine postižemo, a koji se nalazi u Akcionom planu. Pre nego što predam reč Gradonačelniku Sombora, želela bih samo da kažem da se SOŠOV vratio kući jer je i pre dvadeset pet godina poslednji put tamo održao. Sombor je pravi sportski grad. Nadam se da će za četiri godine, kada se sledeći put bude organizovao SOŠOV prijaviti više gradova i opština koje će moći da ispune prilično stroge kriterijume koje smo postavili. Trudićemo se da za taj period popravimo prilično lošu sliku, a to je da u Vojvodini trideset i šest škola uopšte nemaju salu za fizičko i svakako će školski sport biti prioritet Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu i u narednom period u odnosu na vrhunski sport – rekla je ovom prilikom resorna sekretarka gospođa Marinika Tepić.
S obzirom da je pre dvadeset i pet godina poslednja Sportska olimpijada školske omladine Vojvodine održana upravo u Somboru, Gradonačelnik Nemanja Delić istakao je zadovoljstvo što je upravo njima pripala čast da u ovom gradu deca ponovo učestvuju u ovoj sportskoj manifestaciji i poput njihovih roditelja izgrade uspomene koje će sa sobom nositi velog života.
- Pre svega želim u ime grada Sombora da zahvalim Vladi Vojvodine i Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu, kao i svima onima koji su doprineli da se SOŠOV vrati kući. Poslednjeg SOŠOV-a se sećam kao osnovac i danas kao roditelj dece tog uzrasta zaista sam svestan koliko je važno da se sport vrati u škole. Da se na sport ne gleda samo kao na onaj vrhunski sport koji naša deca mogu da vide na televiziji, već pre svega kao na zdrav način života i zdrav način odrastanja. Time su ovi napori Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladine i Vlade Vojvodine da se vrati ova manifestacija vredni svake hvale. Verujem da će grad Sombor biti dobar partner u ovom poduhvatu, kao što je bio i do sada na svim projektima sa kojima smo radili sa resornim sekretarijatom – rekao je gradonačelnik Sombora Nemanja Delić.
Prisutnima su o samom iniciranju i kako je nekada izgledala Sportska olimpijada školske omladine Vojvodine govorili Gizela Farhaš-Todorović i Milojko Tubić, a generalna sekretarka Saveza za školski sport Vojvodine, Jasna Đukić saopštila je u kojim će se sportovima takmičiti đaci vojvođanskih osnovnih škola.
Somborci će ove godine ugostiti hiljadu šesto pedeset đaka iz sto trideset Osnovnih škola sa gotovo čitave teritorije Vojvodine koji će se na različitim borilištima u gradu takmičiti u devet sportova i to: gimnastika, plivanje, atletika, rukomet, odbojka, košarka, fudbal, stoni tenis i streljaštvo. Sportska olimpijada školske omladine Vojvodine ponovo će biti manifestacija koja neguje zdrave stilove života, stvara nove školske šampione, a prave životne vrednosti vraća u prvi plan u vremenu u kome je nasilje među mladima jedan od gorućih problema. Pre samog početka Sportska olimpijada školske omladine Vojvodine biće i otvorena izložba na kojoj će biti izloženi eksponati koji će mladima dočarati sliku čuvenog SOŠOV-a.

        MOS  OKS     RZZS    SSS     logo2        SSV       PZZS      esavezi2         sportal org rs