A- A A+

Покрајински секретар за спорт и омладну, Владимир Батез, на додели пехара најуспешнијим репрезентацијама на Европском првенству у рвању за млађе сениоре до 23 године

.

IMG 90096a18dd34191edf1c98022efe5fb5 V Покрајински секретар за спорт и омладину, Владимир Батез, у улози председника Организационог одбора  Европског првенства у рвању за млађе сениоре до 23 године, које је уз учешће 375 такмичара из 35 земаља одржано у Великој дворани „Спенс-а“ од 5. до 10. марта, присуствовао је церемонији свечане доделе пехара најуспешнијим репрезентацијама. Том приликом, покрајински секретар Батез, уједно је и примао честитке и највише оцене од гостију за беспрекорну организацију такмичарске смотре младих рвача са „старог континента“.

- Послали смо још једну лепу слику Србије и Новог Сада у свет- каже Батез.- Посебно ми је драго да су гости са одушевљењем и најбољим утисцима говорили о нашем гостопримству и читавом шампионату на којем је све функционисало по највишим стандардима. То је доказ доброг рада Рвчаког савеза Србије и Организационог одбора и, свакако, сарадње са Министарством спорта Републике Србије, Покрајинског секретаријата за спорт и омладину и Градских структура Новог Сада. Реч је о једном у низу спортских догађаја, веома значајних, с обзиром на то да се одржавају у предлимпијској години као одскочна даска такмичарима за квалификације за Европски шампионат и Светско првенство на којима се стичу визе и норме за учешће на Олимпијским играма догодине у Токију. По свему судећи, а с обзиром на то да је све протекло у најбољем реду, постоји могућност да Предолимпијски турнир у рвању буде одржан поново у Новом Саду, у марту идуће године.

На Европском шампионату у рвању за млађе сениоре до 23 године репрезентација Србије се представила са 12 бораца, 10 у грчко-римском стилу, а по један у слободном и рвању за жене. Наши репрезентативци су били на очекиваном нивоу: Себастијан Нађ је постао вицешампион Европе, Бобан Живановић је поражен у борби за бронзу и заузео је пето место, Кристијан Коломпар је био седми, док су остали испали после уводних борби.

Ненад Лаловић, први човек Уједињеног светског рвања (УСР), пратио је такмичење у „Спенс-у“ и потврдио да је организација шампионата била на изузетно високом нивоу.

- Публика у Новом Саду је видела нови грчко-римски стил, са много бацања, које су донела нова правила и формат такмичења. Занимљива је била и расподела медаља, која је разуђена, а то је оно што рвању треба, то је сигнал да нам се рвање у Европи развија равномерно. Оштрија конкуренција подигла је ниво такмичења. Србија је у три године два пута била домаћин великог такмичења а већ сада разматрамо домаћинство за 2023. и 2024. годину. Такмичења добијају најбољи, они који то могу ваљано да организују. У Србији никада није било проблема па је сасвим нормална што је била домаћин два велика такмичења, а верујем да ће их бити још до 2020. Пре свега услови одређују организаторе, а Србија се потврдила да је добар домаћин– рекао је  Лаловић.

Дешавања на струњачама у Великој дворани „Спенс-а“ пратио је и Божирад Маљковић, председник Олимпијског комитета Србије

- Користим сваку прилику да се упознам што више са рвањем и желим да уђем у тајне тог спорта.  Овде сам дошао из другог спорта, али из позиције у којој сам, као председник ОКС. Срећан сам што рвање већ дуже времена има Ненада Лаловића и Жељка Трајковића, с којима имамо сјајне односе. Док је њих у овом спорту за рвање не треба да бринемо- рекао је Маљковић и изразио очекивања да рвачи и у Токију освоје медаљу, што, како је истакао, неће бити ни мало лако.

Председник Рвачког савеза Србије, Жељко Трајковић, задовољан је, како је нагласио, очекиваним учинком наших спортиста и у први план за сјајну организацију шампионата истакао сарадњу са Олимпијским комитетом Србије, Покрајинским секретаријатом са спорт и омладину и Градским структирама Новог Сада.

- Да немамо такву подршку ми као рвачки савез не бисмо били овако успешни. На нашем Савезу је правимо добре резултате и циљ је да наставимо да организујемо велика такмичења, јер тако афирмишемо наш спорт, и да стално тежимо освајању олимпијских медаља рекао је Трајковић.

 MOS  OKS    RZZS    SSS     logo2     logo ssv    PZZS    esavezi2        eSavezi header     fond za evropske poslove CMYK