A- A A+

Владимир Батез на Конференцији социјално предузетништво у приступачном еко – туризму

.

Image 1 1Покрајински секретар за спорт и омладину Владимир Батез учествовао је данас на Конференцији социјално предузетништво у приступачном еко - туризму. У војвођанском излетишту Девојачки бунар у Делиблатској пешчари, познатом по нетакнутој природи, одржана је  пилот тура вожње квадом – мотором на четири точка, којом је приказано како се и такве туристичке дестинације, као што су резервати природе, могу учинити доступним различитим категоријама туриста.

 

На тај начин приближио се коначној реализацији  пројекат који носи назив QУАД – Социјално предузетништво у приступачном еко-туризму, који се реализује у оквиру програма прекограничне сарадње између Србије и Мађарске, а чији је водећи корисник са  српске стране Удружење грађана Леадер+ Банатски Карловац. Главни циљ пројекта је да се омогући приступачност и доступност циљева еко-туризма у српском Банату и на Јужној равници за особе са инвалидитетом и све људе са ограниченом покретљивошћу.

Подршку овом пројекту дали су и данас присутни наши прослављени параолимпијци Борислава Перић-Ранковић и Златко Кеслер, као и познати музичар и глумац Ђорђе Давид и  Dr Feelgood - Саша Плећевић, оснивач дечјег рекреативног центра „Здраво дете“, који су били данашњи промотери.

Покрајински секретар за спорт и омладину Владимир Батез изјавио је да су у склопу пројектних активности, средствима из пројекта купљена специјална возила, популарни квадови, које су гости имали прилики да возе, с обзиром на то да је место одржавања пројекта резерват природе и да се само таквим возилима може обићи. Осим тога,  у склопу презентације овог пројекта, присутан је био и велики број деце из Алибунара и Београда која су се дружила са Dr Feelgood-ом.

Батез  је додао да је договорен наставак сарадње на сличним пројектима.

„Предложили смо сарадњу на неким будућим пројектима  партерима из Мађарске, а данашња конференција је добар увод и за пројекат „Социјална интеграција кроз параспорт – Parainspired“, који се реализује из средстава Европске уније у оквиру ИПА II Програма прекограничне сарадње Србија - Босна и Херцеговина 2014 – 2020, а чији је носилац Покрајински секретаријат за спорт и омладину. Отварајућа конференција овог пројекта очекује нас 18. јуна у Инђији“, рекао је Батез.

На данашњем скупу  је изнето да је приступачан туризам веома велико тржиште, а  како становништво стари, постаће још веће. Овај пројекат ће осигурати да особе са инвалидитетом и ограниченом мобилношћу имају приступ до два одабрана специјална резервата природе у Банату, кроз успостављање QUAD социјалног предузећа. Приступачан туризам, нова услуга за особе са ограниченом покретљивошћу, која остварује профит кроз ангажовање особа са инвалидитетом и старијих особа као потрошача туристичких дестинација и производа  и услуга, донеће позитиван утицај на прекограничну област.

Пројекат је започет 1. фебруара 2018. године и трајаће до 31. јула 2019 године. Укупан буџет пројекта је 227.885 евра, од тога су 193.702,25 евра – средства из Европске уније.

 MOS  OKS    RZZS    SSS     logo2     logo ssv    PZZS    esavezi2        eSavezi header     fond za evropske poslove CMYK