A- A A+

Одржана је међународна конференција OPENSocioLab

.

Batez Kristalnadvorana012

У Новом Саду у Културном центру Свилара 28. јуна је организована међународна конференција о друштвеним иновацијама под називом „OPENSocioLab“ за око 150 младих људи на енглеском језику. Присутне су поздравили у име Покрајинске владе и Покрајинског секретаријата за спорт и омладину помоћница покрајинског секретара Аранка Биндер, Председник Скупштине града Новог Сада Здравко Јелушић и координаторка Опенс-а за међународну сарадњу Валентина Антић. Аранка Биндер је истакла да Аутономна покрајина Војводина препознаје младе као ресурс, а не као проблем. „Задовољавање потреба младих решавањем њихових суштинских проблема, стварање услова за развој свих њихових потенцијала у садашњем времену јесте наш приступ младима и омладинској политици.

Доказ је наш Покрајински секретаријат за спорт и омладину који је основан 2002. године, три четворогодишња циклуса Акционог плана политике за  младе, много посебних конкурса, програма, пројеката и што је најважније, увек уз пуну подршку Покрајинске владе и Скупштине АП Војводине и активно учешће младих, као наших истинских партнера. Доказ је и  Нови Сад са титулом европске престонице младих 2019. i OPENS који је са младима и у име младих водио читав процес, од кандидатуре до титуле и овогодишње широке лепезе програмских активности у различитим областима усмереним ка различитим циљним групама: разноликост, европске вредности, иновативне политике и учешће младих.

Активно укључивање младих у различите друштвене процесе, посебно оне који ће на различите начине утицати на квалитет живота не само младих, већ читаве заједнице, јесте један од циљева друштвених иновација и потребе да се овакве иницијативе институционално подрже. Једну такву, Секретаријат је подржао пре извесног времена. У сарадњи са Рукометним савезом Војводине, израђена је мобилна апликација школе рукомета са методичким упутствима обуке кључних елемената рукометне игре доступна бесплатно свима, а превасходно намењена рукометним тренерима и професорима физичког васпитања. И то је пример добре праксе, иницијатива невладиног сектора препозната и финансирана од надлежне институције.

Побољшање свакодневног живота грађана и грађанки јесте наш заједнички циљ и зато могу да вам кажем да сте на правом месту, да нам је драго што смо домаћини  и што ћемо надам се бити сведоци, стварања будућности креирањем новим друштвеним иновацијама управо на овој Конференцији“.

На крају је присутнима зажелела успешан и инспиративан рад на OPENSocioLab Конференцији.

 

 MOS  OKS    RZZS    SSS     logo2     logo ssv    PZZS    esavezi2        eSavezi header     fond za evropske poslove CMYK