A- A A+

Одржан летњи спортски камп за девојчице у Сентешу

.

Batez Kristalnadvorana012 У оквиру пројекта „Подршка спортским и физичким активностима девојчица – “Active girls“ , који заједно спроводе Покрајински секретаријат за спорт и омладину,  Фонд „Европски послови“ АП Војводине, Општина Сентеш у Мађарској и Сквош клуб „Тиса“ из Сегедина, од 1. до 5. јула 2019. године у Сентешу у Мађарској  одржан је спортски летњи камп за девојчице. Камп је окупио девојчице из Сегедина, Сентеша, општина Мали Иђош, Чока, Апатин, Врбас, Нови Кнежевац и Оџаци, узраста 12 година и њихове пратиоце, професоре физичког васпитања. Учествовало је 15 девојчица из Војводине и 15 девојчица из Мађарске.

Током пет дана трајања спортског кампа девојчице су, поред прилике да се међусобно упознају,  учествовале у различитим спортским активностима као што су: кошарка, мачевање, кунг фу, плес, пливање, вожња кануом као и флорбол, слободно пењање, рагби. Првог дана девојчицама је представљен програм кампа и организовано разгледање места Сентеш.

Другог дана боравка у кампу, девојчице су имале прилику да се опробају у различитим спортовима. Имале су заједнички тренинг где су могле да покажу своја досадашња знања и искуства у игрању кошарке. Такође, вежбале су мачевање и кунг фу захвате. Након напорних спортских активности, девојчице су се опустиле уз плес и пливање. Инструкторка пливања је показала девојчицама технике пливања - прсно, леђно, краул и делфин.

Трећи дан протекао је у вожњи кануима по локалном каналу. За девојчице које воле авантуру организовано је и време у адреналин парку где су уз своје пратиоце могле да се спуштају зип лајном и да уживају у слободном пењању. Четврти дан девојчице су провеле уз јутарњу јогу. После јоге на ред је дошао нови спорт за девојчице из Војводине а то је флорбол, којим су се највише одушевиле. Затим су изашле на терен да се опробају у рагбију. Пети и последњи дан кампа је протекао у слободним активностима на базену где су девојчице уживале у пливању.

Покрајински секретаријат за спорт и омладину од свог оснивања, по први пут је водећи партнер на пројекту који је подржан средствима Европске уније. Кроз реализацију активности на овом пројекту потврђује се и један од приоритета у Програму развоја спорта у АП Војводини а то је, подршка женском спорту.

У од 12. до 15. августа, планирано је одржавање спортског кампа у Ади, када ће партнери из Мађарске узвратити посету, а у коме ће учествовати девојчице из пограничних подручја обухваћених пројектом. Планирано је учешће 35 девојчица из Војводине и 15 девојчица из Мађарске.

Пројекат „Подршка спортским и физичким активностима девојчица - Активне девојчице“ суфинансира Европска унија кроз Интерег ИПА Програм прекограничне сарадње Мађарска-Србија са укупно 179.235,28 евра, док укупан буџет за реализацију пројекта износи 210.865,04 евра

 

 

 

 MOS  OKS    RZZS    SSS     logo2     logo ssv    PZZS    esavezi2        eSavezi header     fond za evropske poslove CMYK