A- A A+

Партнерство у спорту између Србије и Мађарске кроз реализацију регионалног јуниорског кампа за девојчице

.

  • 12.08.2019 - 08:00
  • 15.08.2019 - 16:00
  • Aдa

У периоду од 12-15. августа Покрајински секретаријат за спорт и омладину заједно са Фондом „Европски послови“ Аутономне покрајине Војводине, угостиће 15 девојчица из Сентеша и Сегедина из Мађарске у склопу реализације регионалног јуниорског кампа за девојчице који ће се одржати у спортско-рекреативном центру „Адица“ у општини Ада. Спортски камп за девојчице организује се у оквиру пројекта „Подршка спортским и физичким активностима девојчица – Активне девојчице“ који се суфинансира средствима Европске уније кроз Интерег ИПА Програм прекограничне сарадње Мађарска-Србија са укупно 179.235,28 евра, док укупан буџет пројекта износи 210.865,04 евра.

Укупно 50 девојчица из Србије и Мађарске ће имати прилике да се током 4 дана кампа опроба у различитим спортским активностима и упозна са здравим начинима живота. Девојчице из Војводине које ће учествовати у активностима кампа су током јула месеца биле гости партнера из Мађарске на регионалном јуниорском кампу у Сентешу током којег су представљени спортови попут веслања и рагбија који нису толико заступљени у Србији, али и кошарка и плес који су веома популарни међу девојчицама у обе државе. Укупно 35 девојчица из Оџака, Врбаса, Малог Иђоша, Чоке, Апатина и Новог Кнежевца ће заједно са својим пратиоцима бити учеснице кампа у Ади. За све учеснке кампа је, поред спортског дела програма, предвиђен и туристички обилазак Новог Сада који ће пружити прилику гошћама из Мађарске да се ближе упознају са културом и историјом највећег војвођанског града. 

Мотив за успостављање сарадње између партнера из две државе је унапређење женског спорта и афирмацију жена у спорту, а значајни резултати се могу постићи ако се ради на решавању проблема задржавања девојчица у спорту. Пројекат је усмерен на развијање заједничких приступа који би утицали на повећање физичке активности међу девојчицама узраста од 7 до 15 година и унапредио њихов однос према спорту и здравим начинима живота.

 MOS  OKS    RZZS    SSS     logo2     logo ssv    PZZS    esavezi2        eSavezi header     fond za evropske poslove CMYK