A- A A+

У Врбасу одржана радионица у оквиру пројекта „Активне девојчице“

.

ipa batezУ Врбасу је одржана дводневна радионица за наставнике физичког васпитања и спортске стручњаке као део пројекта “Подршка спорта и физичкој активности девојчица - Активне девојчице”, која се спроводи у оквиру Interreg ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска- Србија. Учеснике радионице обишли су покрајински секретар за спорт и омладину Владимир Батез и председник Општине Врбас Милан Глушац.  Секретар Батез је истакао да је циљ овог пројекта да се што више девојчица узраста од 7 до 15 година укључи у спортске активности које се одвијају у њиховим школама.

 

Подаци са терена говоре да у основним школама ниво спортских активности код ученица опада са узрастом, што је и био мотив да се напише овакав пројекат. Ови стручни скупови осмишљени су са намером да се унапреде вештине спортских стручњака за рад са девојчицама овог узраста, рекао  је Батез.

Председник општине Врбас, Милан Глушац истакао је да је за Врбас важно да буде део прекограничних пројеката, али и партнер покрајинских секретаријата, јер све то доноси бенефит заједници, али и утиче на развој друштва.

Покрајински секретаријат за спорт и омладину нам помаже да на сваки начин одржимо Врбас градом спорта. Овај пројекат треба да допринесе већој физичкој активности код девојчица, што је добро за њихово здравље и развој, док ће корист од опремања спортском опремом и реквизитима имати већи број младих, рекао је Глушац.

Радионица је намењена наставницима физичког васпитања из основних школа, тренерима локалних спортских клубова и другим људима из области спорта који раде са девојчица из основних школа, а главно питање је како мотивисати девојчице да се редовно баве спортом и физичком активношћу и како их задржати у спорту.

Крајем маја кроз пројекат шест војвођанских школа опремљено је новом спортском опремом и реквизитима за часове физичког васпитања у вредности од 20 хиљада евра.

Пројекат се реализује у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска- Србија, где је Покрајински секретеријат за спорт и омладину први пут од свог оснивања водећи партнер, уз подршку партнера из Мађарске, Општине Сентеш и сквош клуба “Тиса” из Сегедина.

Овај пројекат спроводи се у шест војвођанских општина- Врбас, Апатин, Оџаци, Чока, Нови Кнежевац и Мали Иђош, који суфинансира Европска унија са 179 хиљада евра, док је укупна вредност пројекта 210,8 хиљада евра.

 

 MOS  OKS    RZZS    SSS     logo2     logo ssv    PZZS    esavezi2        eSavezi header     fond za evropske poslove CMYK