Dane Basta, pokrajinski sekretar za sport i omladinu

U četvrtak, 29. oktobra 2020. godine Skupština AP Vojvodine izabrala je novu Pokrajinsku vladu. Na mesto Pokrajinskog sekretara za sport i omladinu izabran je Dane Basta.

Rođen je 1983. godine u Kikindi. Osnovnu i srednju školu završio je u Novom Sadu, a nakon završenih studija stekao je zvanje diplomiranog menadžera u sportu.

Radno iskustvo sticao je kao saradnik u Sportskom savezu Vojvodine, izvršni direktor u kompaniji „Maior domus” u Novom Sadu, a potom i kao saradnik u Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu. U želji da doprinese obogaćivanju kulturnog i sportskog života u lokalnoj zajednici, u periodu od 2015. do 2020. godine bio je direktor „Blokstok festivala“ u Novom Sadu.

Osnivač je Udruženja građana „Bute dobri“, koje je prethodnih godina realizovalo brojne projekte u Novom Sadu, poput obnove dečjih i sportskih igrališta, oslikavanje murala posvećenog kralju Petru Prvom Karađorđeviću, oslikavanja murala u Gimnazijskoj ulici, organizacije brojnih koncerata, sportskih turnira kao i intenzivnog rada sa mladima na polju kulture, obrazovanja i sporta.

Od 2017. godine obavlja funkciju predsednika Šahovskog saveza Novog Sada. Ovaj savez organizovao je brojne turnire samostalno i u saradnji sa drugim šahovskim savezima, a posebno je doprineo popularizaciji šaha među mladima.

Od iste godine na mestu je predsednika Saveta MZ „Omladinski pokret “ u Novom Sadu. Godine 2020. izabran je za odbornika u Skupštini grada Novog Sada (lista SNS „Aleksandar Vučić – Za našu decu“).

Učesnik je mnogobrojnih humanitarnih akcija i aktivno se bavi humanitarnim radom.

Od 2011. godine član je Srpske napredne stranke.

Govori engleski jezik.

Oženjen je i ima dvoje dece.