У Новом Саду отворено 17. Државно првенство Специјалне олимпијаде Србије у стоном тенису

Покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста отворио је данас 17. Државно првенство Специјалне олимпијаде Србије у стоном тенису, на ком се ове године такмичи 12 екипа из целе државе.

Првенство се одржава у фискултурној сали Школе за основно и средње образовање „Милан Петровић“ са домом ученика у Новом Саду, а такмиче се екипе из Београда, Пирота, Зрењанина, Чачка, Врања, Јабуке, Панчева, Крушевца, Крагујевца, Лесковца, Сомбора и Новог Сада.

Домаћин такмичења је Спортско друштво „Милан Петровић“, а одржава се под покровитељством Покрајинског секретаријата за спорт и омладину и Градске управе за спорт и омладину Новог Сада.

„Покрајински секретаријат за спорт и омладину увек ће подржавати овакве манифестације и спортски дух који данас видимо у Новом Саду“, истакао је ресорни секретар Дане Баста пожелевши такмичарима срећу и фер-плеј у данашњем спортском надметању.

Баста је додао да је ово првенство део припрема за међународне спортске борбе у 2023. години, и изразио уверење да ће наши такмичари на њима остварити одличне резултате.

Директор Специјалне олимпијаде Србије Александар Станојевић захвалио је Покрајинској влади и домаћину такмичења ШОСО „Милан Петровић“, која увек излази у сусрет тој олимпијади.

Станојевић је изразио посебну захвалност клубовима који су се одазвали у великом броју, а такмичарима поручио да су на крају сви победници.  

Председница Спортског друштва „Милан Петровић“ у Новом Саду др Ида Кабок рекла је да се на првенству такмичи 12 екипа које чине по два дечака и две девојчице.  

„Ово такмичење је веома важно за децу и младе са посебним потребама. Осим доживљаја среће и задовољства на спортском борилишту, учешће на оваквим такмичењима изузетно је значајно и због дружења и социјализације“, навела је Ида Кабок.

Члан Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци Данијела Костић истакла је да ће Град Нови Сад наставити са подршком оваквим такмичењима, не само на локалном и националном, већ и на међународном нивоу.

Специјална олимпијада – Special Olympics Internacional (SOI) – основана је 1968. године у Сједињеним Америчким Државама као програм који промовише спортске активности у различитим олимпијским спортовима, а намењен је особама са посебним потребама. Од тада му се прикључило више од 190 земаља из целог света са преко пет милиона спортиста. Својим програмима Специјална олимпијада пружа дугорочну подршку здравом развоју појединца и његовом уклапању у друштво.

Од 1988. године постаје партнер Међународног олимпијског комитета и једна је од свега три организације тог типа признате од МОК-а.

У Србији је Специјална олимпијада почела са активним радом 2002. године, с циљем да се током читаве године организују тренинзи и такмичења особа са посебним потребама  у нашој земљи и на тај начин омогући спортистима да учествују на скоро свим међународним такмичењима.