“Европска недеља спорта” у Србији отворена у Зрењанину, Европском граду спорта

Пројектом “Спортски дан”, отварањем изложбе “Пут правих вредности”, одржавањем Олимпијског часа, трибине са врхунским спортистима, презентовањем спортова и клубова и пригодним такмичењима и едукацијама, данас је у Зрењанину отворена 4. Европска недеља спорта у Србији.  Европску недељу спорта у Србији организује Делегација ЕУ у Србији, у сарадњи са Олимпијским комитетом Србије и Министарством спорта и омладине, а Зрењанин је као “Европски град спорта” заслужио да буде домаћин главног националног догађаја Европске недеље спорта у Србији.

Тим поводом, у Зрењанину су данас боравили председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић, шеф за информисање, комуникацију и медије Делегације ЕУ у Србији Пол-Анри Пресе, Покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста, други посленици спортских форума и асоцијација Републике и Покрајине, некадашњи и актуелни истакнути олимпијци, представници школског спорта.

Председник Олимпијског комитета Божидар Маљковић поздравио је све присутне, захвалио се Граду Зрењанину за помоћ у организацији „Спортског дана“ и обратио се најмлађим учесницима манифестације.

Част ми је што сам данас у Зрењанину, Европском граду спорта за 2021. годину. Зрењанин је нашој земљи даровао огроман број олимпијаца и чак 24 медаље са Олимпијских игара. Ви, децо, сте најбоље што Србија има. Ви сте набољи и најздравији део наше земље. Увек се бавите спортом, а спорт ће учинити да сутра будете и бољи људи. Уживајте у данашњем дану у прелепом Зрењанину, радите вредно и не сумњам да ћете нас и ви једног дана обрадовати одличјима са највећег такмичења, рекао је Маљковић.

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура је пожелео добродошлицу свима у Европски дан спорта у 2021. години и захвалио се Олимпијском комитету Србије што је препознао Зрењанин као партнера у организацији овогодишње Европске недеље спорта.

Наш град је одувек био спортски град и Србији је дао велики број европских, светских и олимпијских шампиона. Данас сви заједно шаљемо лепу слику нашег града у целу Србију. Спорт је битна ствар. Здрав начин живота је битна ствар, и зато физичка активност треба да буде свакодневница у нашем животу, истакао је градоначелник Зрењанина.

Покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста истакао је да је Европска недеља спорта веома битна манифестација и да му је драго што почиње баш у Зрењанину, Европском граду спорта. Баста је изразио наду да ће данас много деце одабрати спорт којим ће се бавити у наредном периоду. Секретар је додао  да ће Покрајински секретаријат за спорт и омладину наставити да улаже у Зрењанин, у спорт, школски спорт, спортску инфраструктуру тако да ће се и у наредном периоду одржавати манифестације оваквог типа.

 Изложба “Пут правих вредности”, која је отворена у Салону Народног музеја, има за циљ да упозна ширу јавност са историјатом и континуитетом олимпијског покрета, као и његовим значајем у нашој средини од Краљевине Србије до данас, с освртом на друштвени контекст и прилике у земљи. У три тематске целине представљене су идеје олимпизма, хронологија учешћа наших олимпијаца на Летњим Олимпијским играма, од 1912. до 2020. године, као и виртуелни приказ архитектонског наслеђа београдских спортских терена и објеката, насталих у распону од два века.