U Vršcu održan drugi sastanak u okviru Projekta „Unapredimo sport u Vojvodini“

Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta sa svojim stručnim timom održao je drugi radni sastanak u okviru projekta „Unapredimo sport u Vojvodini“, u Centru Milenijum u Vršcu. Sastanku su prisustvovali pomoćnica Gradonačelnice Vršca Tamara Radočaj, član Gradskog veća zadužen za sport i omladinu Marko Rašić, kao i predstavnici Opština Bela Crkva, Plandište i Alibunar.

Na početku radnog sastanka, Pokrajinski sekretar upoznao je  prisutne sa aktivnostima Sekretarijata u narednom periodu. Nakon kvalitetne diskusije u nastavku, o dobrim smernicama za dalji napredak i razvoj sporta, Dane Basta istakao je da mu je veoma drago što se ovaj sastanak održao upravo u Gradu Vršcu, koji je već duži niz godina poznat kao Grad koji neguje tradiciju izvanrednog sportskog domaćina.

„Za drugi sastanak u okviru ovog projekta, izabrali smo Vršac kao jedan od naših velikih gradova sporta. Razgovaramo sa ljudima na lokalnom nivou o nekim manje popularnim temama koje prate sport, kao što su pravilnici, inspekcijska kontrola, a koje koje moramo da poštujemo. Važna nam je baza za sport. Vršac je jedan od gradova koji dosta ulaže u sportsku infrastrukturu i sa nama ima izuzetno dobru saradnju. Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu će nastaviti da podržava Grad Vršac i u budućim projektima“ dodao je sekretar Basta.

„Opredeljenost Vršca za razvoj svih vidova sportskih aktivnosti, kako bazičnih, tako i profesionalnih ogleda se najviše u konstantnom ulaganju lokalne samouprave u sportske kapacitete. Samo u poslednje četiri godine izgrađen je najsavremeniji olimpijski bazen u zemlji, prvi u istoriji grada, uložena su značajna sredstva u unapređenje energetske efikasnosti Centra Milenijum, a posebno smo ponosni na veliki broj novoizgrađenih i potpuno rekonstruisanih sportskih terena kako u samom gradu, tako i u seoskim naseljima našeg Grada. Grad Vršac i u budućnosti ostaje privržen jasnoj strategiji razvoja sporta koja će omogućiti da sva deca i omladina mogu da se bave bilo kojim sportom, kao i da obezbedi uslove za stvaranje novih šampiona.“ izjavio je Marko Rašić, član Gradskog veća za sport i omladinu.

O stručnim temama, pored sekretara Baste, govorili su predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu Branko Vujović i Milorad Dokmanac, a teme su se ticale  Zakona o sportu, Strategije razvoja sporta u Republici Srbiji, Programa razvoja sporta APV, finansiranja sporta, inspekcijskog  nadzora, stručnog rada u sportu, uloge i mesta pokrajinskih i teritorijalnih sportskih saveza.

Tokom diskusije predstavnici opština koji su učestvovali na stručnoj tribini, izneli su neke od karakteristika funkcionisanja sistena sporta u lokalnim sredinama iz kojih dolaze. Bilo je reči o sportskoj infrastrukturi, školskom sportu, finansiranju školskih sportskih tačmičenja, korišćenju školske sportske infrastrukture, rekreativnom sportu i formiranju novih sportskih organizacija iz te oblasti, kao i licenciranju trenera.