У Вршцу одржан други састанак у оквиру Пројекта „Унапредимо спорт у Војводини“

Покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста са својим стручним тимом одржао је други радни састанак у оквиру пројекта „Унапредимо спорт у Војводини“, у Центру Миленијум у Вршцу. Састанку су присуствовали помоћница Градоначелнице Вршца Тамара Радочај, члан Градског већа задужен за спорт и омладину Марко Рашић, као и представници Општина Бела Црква, Пландиште и Алибунар.

На почетку радног састанка, Покрајински секретар упознао је  присутне са активностима Секретаријата у наредном периоду. Након квалитетне дискусије у наставку, о добрим смерницама за даљи напредак и развој спорта, Дане Баста истакао је да му је веома драго што се овај састанак одржао управо у Граду Вршцу, који је већ дужи низ година познат као Град који негује традицију изванредног спортског домаћина.

„За други састанак у оквиру овог пројекта, изабрали смо Вршац као један од наших великих градова спорта. Разговарамо са људима на локалном нивоу о неким мање популарним темама које прате спорт, као што су правилници, инспекцијска контрола, а које које морамо да поштујемо. Важна нам је база за спорт. Вршац је један од градова који доста улаже у спортску инфраструктуру и са нама има изузетно добру сарадњу. Покрајински секретаријат за спорт и омладину ће наставити да подржава Град Вршац и у будућим пројектима“ додао је секретар Баста.

„Опредељеност Вршца за развој свих видова спортских активности, како базичних, тако и професионалних огледа се највише у константном улагању локалне самоуправе у спортске капацитете. Само у последње четири године изграђен је најсавременији олимпијски базен у земљи, први у историји града, уложена су значајна средства у унапређење енергетске ефикасности Центра Миленијум, а посебно смо поносни на велики број новоизграђених и потпуно реконструисаних спортских терена како у самом граду, тако и у сеоским насељима нашег Града. Град Вршац и у будућности остаје привржен јасној стратегији развоја спорта која ће омогућити да сва деца и омладина могу да се баве било којим спортом, као и да обезбеди услове за стварање нових шампиона.“ изјавио је Марко Рашић, члан Градског већа за спорт и омладину.

О стручним темама, поред секретара Басте, говорили су представници Покрајинског секретаријата за спорт и омладину Бранко Вујовић и Милорад Докманац, а теме су се тицале  Закона о спорту, Стратегије развоја спорта у Републици Србији, Програма развоја спорта АПВ, финансирања спорта, инспекцијског  надзора, стручног рада у спорту, улоге и места покрајинских и територијалних спортских савеза.

Током дискусије представници општина који су учествовали на стручној трибини, изнели су неке од карактеристика функционисања систена спорта у локалним срединама из којих долазе. Било је речи о спортској инфраструктури, школском спорту, финансирању школских спортских тачмичења, коришћењу школске спортске инфраструктуре, рекреативном спорту и формирању нових спортских организација из те области, као и лиценцирању тренера.