Почело 20. Првенство Европе за младе у шаху са 500 такмичара

Покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста отворио је данас 20. Првенство Европе за младе у убрзаном и брзопотезном шаху, које се одржава до 30. децембра у новосадском Хотелу „Парк“. „Чињеница да на Првенству учествује 500 такмичара узраста од 8 до 18 година и то из 29 европских земаља говори о томе колико је шах омиљен међу младима и колико његова популарност расте са новим генерацијама“, рекао је Баста и додао да је посебно задовољство то што нам је припало да будемо домаћини овог првенства.

Он је истакао да то што се ова „величанствена приредба шаха“, у време короне, одвија баш код нас, говори у прилог томе да наш град, наша покрајина и држава имају шта да понуде младим људима.

„Шахисти су особе са изразитим умним способностима. Предвиђање, планирање, брзо учење и закључивање, тактичко и стратешко размишљање од непроцењивог су значаја за развој личности и постизање резултата како у спорту, тако и у животу“, казао је Баста.

Секретар је најавио да ће управо и због тих значајних особина и утицаја ове игре на младе, од немерљивог значаја за развој личности, Покрајински секретаријат за спорт и омладину следеће године уврстити  шах у спортове од посебног значаја за АП Војводину. Такмичарима је пожелео успешну и фер игру у којој ће победити најбољи.

„Србија је и у неким тежим временима била организатор великих турнира и такмичења“, истакао је на отварању председник Шаховског савеза Србије Драган Лазић. Он је додао да имамо традицију као шаховска земља, а ово првенство је једно у низу таквих, које је бројем такмичара превазишло сва очекивања.

„Европска шаховска унија и федерација знају да смо способни за организацију оваквих такмичења. Очекујемо од наших такмичара успехе и медаље и  екипно, и појединачно. Ово је прилика за сусрет са вршњацима, да укрсте копља и виде где се тренутно налазе“, истакао је Лазић.

Председник Шаховског савеза Војводине Зоран Станимировић навео је да се ове године у Европи ниједно дечије шаховско првенство није играло уживо за таблама, већ углавном онлајн, те да је Нови Сад прави преседан.

„За наше играче ово ће бити посебно искуство. Деца ће имати јаке партије и противнике тако да ће тиме побољшати игру, стећи више нивое знања и освајати медаље“, рекао је Станимировић.