Најављена манифестација „Tour de Fruška“

На данашњој конференцији за новинаре поводом манифестације „Tour de Fruška“, која се одржава  23. и 24. септембра у Врднику, покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста истакао је значај ове јединствене спортско-рекреативне манифестације која има подршку Покрајинске владе, и уједно упутио честитке поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе који се облежава у знак сећања на пробој Солунског фронта.

„Када је реч о манифестацији „Tour de Fruška“ изузетно смо задовољни оним што смо урадили у протеклој, а тако ћемо наставити и у овој години.  Ово је манифестација која ће у наредном периоду имати све већу важност и у оквиру туристичког потенцијала, доприноса спорту, те развоја свести о активном начину живота“, истакао је Баста посебно се захваливши организаторима који су све добро припремили, како је навео, за одвијање једне врхунске спортске манифестације са бројним волонтерима и квалитетним садржајима.

Ресорни секретар је указао да манифестација има за циљ да Фрушку гору и Србију постави на мапу светског бициклизма и захвалио се и друштвено одговорним компанијама, које на свој начин доприносе да будемо добри домаћини.

Члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин истако је да је реч о пројекту који из године у годину добија на великој важности.

„Овај пројекат у склопу бициклистичког спорта, који су заједнички  покренули Град Нови Сад и Покрајинска влада, до сада је добио низ конструктивних елемената који су све бројнији. Манифестација је добила неслућену пажњу и окупила велики број учесника и љубитеља спорта, рекреације и бициклизма“, истакао је Цвјетићанин и навео да није било довољно ову манифестацију организовати само једном у пролеће већ и почетком јесени и подсетио на одржавање бициклистичке трке „Гранд Фондо Нови Сад 2024“, која ће окупити учеснике и љубитеље овог спорта у још већем броју и подићи организацију на још виши ниво.

Директор манифестације Иван Арпаш истакао је да се пријавио велики број бициклиста – преко 700 такмичара за учешће на манифестацији у септембру која промовише друмски бициклизам.

„Tour de Fruška“ није само спортска манифестација већ доприноси и развоју туризма и привреде, те промоцији Националног парка „Фрушка гора“. Одзив бициклиста нам је овом приликом веома битан јер то је уједно и одлична најава за предстојећи изазов трке „Гранд Фондо Нови Сад 2024“, истакао је Арпаш.

Чланица организације „Tour de Fruška“ Наташа Иванчевић представила је трејл трке, које су на програму 23. септембра.

„Реч је о две трке – прва на 15 километра за тркаче који се већ баве трејл трчањем и трејл трка од седам километара која је намењена бржим тркачима и рекреативцима. У тркама ће учествовати и особе са хендикепом, а планиран је и програм за најмлађе, као и трејл трка на стази прилагођена за узраст од четири до дванаест година“, истакла је Иванчевићева и додала да је планиран и едукативни и хуманитарни део у оквиру кога је планирана панел дискусија и предавање са ултрамаратонцем Јовицом Спаићем. Она је нагласила да сва средства која буду прикупљена тога дана иду у хуманитерне сврхе удружењу „Аларм“ које брине о деци оболелој од дијабетеса.

Председник бициклистичког клуба „Шид“, потпредседник Бициклистичког савеза Србије и директор Друмског програма „Tour de Fruška“  Душан Гојић истакао је да је планирани лимит од 200 такмичара у друмском бициклизму пребачен и да износи око 300 учесника. „Стазу која износи 54 километара смо детаљно прегледали, еуфорија је велика у бициклизму и сви имају жељу да учествују на овој манифестацији. Решили смо да направимо један изазов на Попов чот, и практично биће то мерење времена  најбољих бициклиста који буду први изашли на овај врх. Доста је пријављених из региона и успоствљена је одлична сарадња са Бициклистичким савезом Словеније који представљају светску силу у бициклизму“, истакао је Гојић.