У оквиру Пројекта „Унапредимо спорт у Војводини“ одржан састанак у Сремској Митровици

Покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста са својим стручним тимом одржао је  радни састанак у оквиру пројекта „Унапредимо спорт у Војводини“ у Сремској Митровици. Састанку је присуствовао начелник градске управе за културу и спорт  Града Сремске Митровице Васиљ Шево, као и представници општина Рума, Шид и Беочин. Секретар Баста упознао је  присутне са идејом овог пројекта, могућностима за унапређење спорта и активностима Секретаријата.

„Данас разговарамо о неким темама које су мање популарне за спортисте саме, о инспекцијским контролама, о неким правним стварима. Идеја овог пројекта јесте да што више водимо рачуна о људима на локалу, да се ставимо на располагање као Покрајински секретаријат за спорт и омладину и да помогнемо где треба да се помогне, више су ствари саветодавне тако да тиме планирамо да се бавимо и у наредном периоду да би комплетан систем спорта унапредили на покрајинском нивоу”, рекао је серкетар Баста.

Начелник Градске управе за културу, спорт и омладину Васиљ Шево рекао је да је и размена искустава драгоцена у овој области.

„Имали смо једну и више него корисну трибину или радионицу. Ради се о изузетно осетљивој теми, унапређење спорта у Војводини. То је тема о којој има шта да се прича и о чему ћемо много чути од покрајинског секретара за спорт и омладину. Разменили смо искуства, добили смо неке смернице у даљем раду и унапређењу спорта чућемо какву ове наведене локалне самоуправе имају сарадњу са спортским савезима и на основу тога направићемо стратегију. Што се тиче стратегије у Сремској Митровици стратегија је највише усмерена ка развоју школског спорта.”

О стручним темама, поред секретара Басте, говорили представници Покрајинског секретаријата за спорт и омладину Бранко Вујовић и Милорад Докманац, а тицале су се: Закона о спорту, Стратегије развоја спорта у Републици Србији, Програма развоја спорта АПВ, финансирања спорта, инспекцијског  надзора, стручног рада у спорту, улоге и места покрајинских и територијалних спортских савеза.

Током дискусије представници општина који су учествовали на стручној трибини, изнели су неке од карактеристика функционисања систена спорта у локалним срединама из којих долазе. Било је речи о спортској инфраструктури, школском спорту, коришћењу школске спортске инфраструктуре, о подизању свести о важности бављења физичком активношћу свих категорија друштва као и лиценцирању тренера.

У оквиру данашње посете Сремској Митровици секретар Баста је, након састанка, обишао основну школу „Слободан Бајић Паја“ где је заједно са председником Савеза за школски спорт Војводине  Браниславом Тешићем доделио реквизите за извођење наставе физичког васпитања.  

„Свима нам је у интересу да школски спорт буде приоритет јер је то и база за наш врхунски спорт. Настављамо да улажемо у школу и спорт. Један од приоритета у овој школи јесте паркет, надам се да ће почетком наредне године, школа и општина конкурисати на Покрајинском нивоу и да ће успети да се обнови паркет у овој сали“, додао је Баста.