Пријем за учеснике 1. Регионалне конференције балканских држава чланица у Међународном савету за војне спортове – CISM

Покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста примио је данас учеснике 1. Регионалне конференције балканских држава чланица у Међународном савету за војне спортове – CISM, која се одржава од 10. до 12. октобра у Новом Саду. На конференцији учествују представници Србије, Словеније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Црне Горе, Северне Македоније, Албаније, Румуније, Бугарске, Грчке и Турске, као и званични представник Генералног секретаријата CISM из Брисела.

Пожелевши успешан рад учесницима овог регионалног скупа посвећеног војном спорту, Баста је истакао важност чињенице да је он организован у Новом Саду указавши на то да наш град ужива добру репутацију и представља пожељно место за овако захтевна окупљања.

 „Неговање регионалне сарадње држава Балкана у оквиру војног спорта додатни је подстицај спорту уопште, и карика која доприноси унапређењу осталих аспеката војне сарадње“, рекао је Баста и подсетио на недавно одржавање „Футсал купа за мир“ у Новом Саду који на најбољи начин илуструје значај војног спорта и спортиста у јачању регионалне сарадње, ширењу пријатељства и неговању мира.

Гости су информисали секретара Басту  о циљевима ове конференције током које ће, како је наглашено, бити дефинисани облици регионалне војне спортске сарадње у будућности.

Званични представник Генералног секретаријата CISM из Брисела мајор Гиљерме Оливиера Кавгијас захвалио је на пријему чланова Међународног савета за војне спортове, истакавши да ова конференција представља изузетну прилику за размену информација о будућности војног спорта и његовог унапређивања на Балкану.

Шеф Делегације Словеније при CISM потпуковник Јуре Велепец истакао је задовољство због учешћа у овој конференцији, која је посебно значајна не само због стварања услова за организовање великих међународних спортских манифестација, већ због пружања подршке малим регионалним такмичењима. Он је подсетио на мото конференције – „Пријатељством до спорта“, који најбоље карактерише ову сарадњу и изразио уверење да ће Нови Сад као изузетан домаћин бити поново место окупљања војних спортиста из региона и шире.

У име Делегације Републике Србије потпуковник Негован Иванковић захвалио је Покрајинској влади на подршци у одржавању прве овакве регионалне конференције посвећене развоју војног спорта. Он је нагласио да је Нови Сад изабран за одржавање овог скупа и због чињенице да је он ове године европска престоница културе, а спорт, како је рекао, представља битан део савремених културних дешавања. Иванковић је истакао да се Нови Сад као вишенационална средина у свим аспектима уклапа у идеју коју CISM промовише на нивоу нашег региона. Он је изразио уверење да ће закључци ове конференције бити камен темељац за даље успехе војног спорта у региону.

У име Министарства одбране и Војске Србије секретару Басти и Покрајинском секретаријату за спорт и омладину урученна је плакета  за подршку у организовању конференције.