Баста: Нови Сад је показао да је велики град спорта

Покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста обратио се данас на отварању Сајма спорта у Хали „Мастер“ Новосадског сајма, једнодневне спортске манифестације током које ће бројни клубови представити своје спортске дисциплине и активности, биће одржане едукације и стручна предавања, као и такмичења. Сајам се одржава под покровитељством Покрајинског секретаријата за спорт и омладину и Града Новог Сада, а суорганизатори су Градска управа за спорт и омладину, Градски спортски савез и Савез за школски спорт Новог Сада.

Баста је овом приликом изразио задовољство због тога што се у Новом Саду окупио велики број поклоника спорта.

„Невероватна је енергија данас у Новом Саду. Наш град је показао да је поред титула Европске престонице културе и Омладинске престонице Европе, данас и велики град спорта“, рекао је Баста.

Он је додао да Сајам спорта из године у годину окупља све већи број учесника, спортских клубова и организација, што говори о томе да се код свих генерација подиже свест о важности бављења спортом.

„Наш циљ је да се деца која се никада нису бавила спортом заинтересују за то и да се, колико сутра, многи од њих определе за неки спорт, било рекреативно било тако што ће започети своју спортску каријеру и једног дана заменити наше врхунске спортисте“, казао је Баста и навео да ће Покрајински секретаријат за спорт и омладину и убудуће подржавати ову сјајну манифестацију која промовише спорт и његов значај у стварању здраве атмосфере за одрастање деце и младих.

Сајам је отворио члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин, који је нагласио да је циљ да се овом манифестацијом промовише значај спорта и  физичке активности у развоју младих.

„Захваљујући спорту данас из Новог Сада шаљемо позитивну поруку. Када видимо колико је малишана посетило Сајам спорта, јасно је да радимо праву ствар“, рекао је Цвјетићанин.

Председник Спортског савеза Србије Давор Штефанек изјавио је да су утисци са новосадаког Сајма спорта изванредни, и када је реч о организацији и у погледу броја посетилаца.

„Импресиониран сам тиме колико је деце дошло, и заиста се надам да ће се неко од њих угледати на шампионе који су данас овде, да ћемо имати прилику да их једног дана бодримо на великим такмичењима“, рекао је Штефанек.

Након свечаног отварања, у оквиру „Фестивала бокса“ одржани су промотивни боксерски мечеви у мушкој и женској конкуренцији. Овај фестивал је једна од активности обухваћених пројектом прекограничне сарадње Мађарска–Србија „Спортско унапређење бокса у прекограничном региону – Кросбокс (Crossbox)“, у коме је Покрајински секретаријат за спорт и омладину водећи партнер. Поред промотивних мечева, за најмлађе је на фестивалу организован квиз знања о боксу, а одржана је и презентација Стратегије талент менаџмента у боксу и предавање на тему здраве исхране спортиста.

Током трајања Сајма спорта представници Спортског савеза Војводине представили су пројекат „Мапирање спортских објеката у Војводини“. Реч је о јединственом пројекту у Србији, који је усклађен са европским стандардима, а чији је циљ креирање интерактивне мапе која ће садржати комплетну базу података о спортским објектима у АП Војводини.