Нашим прослављеним спортистима додељене плакете поводом јубилеја

Плакете за јубилеје – 50, 40 и 30 година од оствареног врхунског резултата на оплимпијским играма, светским и европским првенствима – додељене су данас  прослављеним новосадским спортистима на свечаности коју је организовала Асоцијација спортских ветерана Новог Сада.

Том приликом, на новосадском Спенсу, уручене су и специјалне плакете за допринос и подстрек раду Асоцијације на презентацији и афирмацији традиције спорта у Новом Саду, а добили су их покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста и члан Градског већа Новог Сада за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин. Плакете су им уручиле наше успешне параолимпијке Борислава Перић Ранковић и Нада Матић.

 „Велика је част присуствовати оваквој спортској свечаности и примити признање од оваквих спортских легенди. Упознали смо се са радом Асоцијације спортских ветерана и Покрајински секретаријат за спорт и омладину и Град Нови Сад прате и подржавају њене активности“, рекао је Баста истакавши да ће се и надаље улагати у праве ствари у области спорта, као што је рад ове организације.

 Члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин казао је да је Нови Сад  поносан на своје спортисте ветеране и да поштује  историју спорта.

„Ту смо да створимо темеље и услове који ће дати нове шампионе“, рекао је Цвјетићанин.

 За изузетан допринос развоју спорта у Новом Саду и Србији и посебну подршку Асоцијацији плакeте  почасних чланова добили су потпредседник Владе Србије и министар одбране Милош Вучевић и председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић, који се обратио у име овогодишњих лауреата и истакао да је ОКС поздравио оснивање Асоцијације спортских ветерана Новог Сада.

 „Наша света идеја је да подржавамо све спортске активности, поготову спортисте који су престали да се баве спортом, али као освајачи медаља на светским и европским такмичењима и олимпијским играма они су аутентичан пример младима“, рекао је Маљковић истакавши да су то велики ауторитети, велики борци и велики радници и амбасадори наше државе.

 Платинасту плакету за резултате остварене пре 50 и више година добили су Ирен Гал Молнар (кошарка, ЕП 1970), Анкица Башић Вишекруна (кошарка, ЕП 1970),  Станка Стошић (кошарка, ЕП 1968), Марија Вегер (кошарка, ЕП 1968), Гизела Фаркаш Тодоровић (атлетика, ЕП 1967) и Олга Гере Пулић (атлетика, ЕП 1962. и 1966).

 Златне плакете за медаље освојене пре 40 и више година добили су Драган Нишић (одбојка, ЕП 1979), Јанош Јухас (стрељаштво, ЕП 1978), Тадија Качар (бокс, СП 1978), Павле Бајчетић (самбо, ЕП 1974) и Валерија Сабатка (стрељаштво, СП 1974).

 Добитници сребрне плакете за резултате остварене пре 30 и више година јесу Зоран Тодоровић (карате, ЕП 1992) и Аранка Биндер (стрељаштво, ОИ 1992).