Спортско-рекреативна манифестација „Tour de Fruška“ 20. и 21. маја на Фрушкој гори

Председник Покрајинске владе Игор Мировић обратиo се данас на конференцији за медије поводом спортско-рекреативне манифестације „Tour de Fruška“, која се ове године одржава два пута – у пролећном издању, 20. и 21. маја, и на јесен, 23. и 24. септембра, истакавши да је циљ ове манифестације да се кроз спорт, заједништво и подизање свести о значају и заштити Фрушке горе мотивишу људи да овде бораве, да се друже и такмиче, и да се на тај начин помогне развоју Врдника, Ирига и свеобухватном развоју Фрушке горе.

Реч је о манифестацији чији је покровитељ Покрајинска влада.

„Започели смо важан посао минулих година, како бисмо Фрушку гору вратили на оно место које јој припада по значају јер је реч о најстаријем националном парку у Србији  који је формиран још средином шездесетих година и који треба да се развија управо како ова манифестација и подразумева – на здрав начин, еколошки прихватљив, кроз спортске активности које имају свој сегмент у туризму“, истакао је Мировић, који је уједно и председник Организационог одбора ове манифестације.

Према председниковим речима, минулих година радило се пуно да би Фрушка гора могла да дође до овог нивоа организованости.

„Захвалан сам свима који су учествовали у организацији ове манифестације, Националном парку, бројним донаторима и спонзорима, као и Министарству туризма, са којим ћемо се заједнички окупити око изградње визиторског центра на Иришком венцу. Желимо да имамо једно место где ћемо представити комплетну туристичку понуду Фрушке горе“, додао је Мировић.

Мировић је нагласио да нас је Фрушка гора све повезала и да смо  почели да је откривамо, јер се бициклом долази до најскривенијих места која се маркирањем и повезивањем са постојећим трасама стављају у функцију туризма, рекреације и спорта, што је од огромног значаја.

На данашњој конференцији за новинаре представљен је овогодишњи спортски програм, као и акције које ће бити организоване током године. У спортском делу манифестације биће организоване трке – МТБ маратон, у три дужине, Елиминатор трка, Друмска трка, трка електричним бициклима – Е-бајк трка, у две различите дужине, као и Трејл трка. Поред спорта, том приликом, биће представљене и туристичке организације, културни догађаји, привредни и туристички потенцијали Фрушке горе.

„Подржали смо ову манифестацију у циљу унапређења едукације, промоције спорта и здравог начина живота. Град Нови Сад и Покрајинска влада добар су тим“, изјавио је члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин.

Директор организације „Tour de Fruška“ Иван Арпаш изразио је задовољство због тога што се манифестација организује већ други пут, и захвалио је Покрајинској влади на драгоценој подршци, као и Граду Новом Саду, Националном парку „Фрушка гора“ и туристичким организацијама.

„Ово је сјајна прилика да сви уживају у разним активностима, дружењу, и да се такмиче у спортским и рекреативним тркама, уче најмлађе о спортском и активном начину живота, али и о љубави према природи и подизању свести о потенцијалима локалне средине и региона”, изјавио је Арпаш и додао да манифестација има и хуманитарни карактер, јер ће се током ње прикупљати новчана помоћ за децу оболелу од дијабетеса.

Арпаш је истакао да се до сада  пријавило 700 такмичара, 30 посто више него прошле године.

Кошаркашица Наташа Иванчевић рекла је да је привилегија бити део тима који учествује у организацији ове јединствене манифестације, додајући да ће учесници имати прилику да се крећу деловима Фрушке горе којима се ређе иде.

Конференцији су присуствовали и покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста, покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић, директорка Туристичке организације Војводине Наташа Павловић и директор Националног парка „Фрушка гора” Живко Цветковић.