Отворен Сајам спорта и омладине у Новом Саду

Сајам спорта и омладине отворен је данас на Новосадском сајму под покровитељством Покрајинског секретаријата за спорт и омладину и Града Новог Сада, и суорганизацији Градске управе за спорт и омладину, Градског спортског савеза и Савеза за школски спорт Новог Сада, а ове године је у организацији Сајма омладине укључен и Савез удружења „Новосадски омладински форум“.

На отварању Сајма обратио се покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста, који је истакао да је Нови Сад град спорта, иновација и великих спортских манифестација, као и то да у области спорта посебно место имају најмлађи.

„Овај сајам је круна онога што радимо за децу. Веома је важно да се што више деце укључи у спорт јер тиме стварамо здраву нацију“, рекао је секретар Баста и додао да Покрајинска влада и ресорни секретаријат редовно подржавају ову манифестацију.

Сајам спорта и омладине је званично отворио министар спорта Републике Србије Зоран Гајић, који је навео да су грађани Новог Сада добар пример када је реч о спорту и физичкој активности.

„Ако постоји неки атрибут који би најбоље одсликао град Нови Сад, онда би то био спорт. Не само због шампиона државе у фудбалу, рукомету, одбојци, у разним индивидуалним спортовима, него и због тога што је организација спорта у Новом Саду на изузетно високом нивоу“, изјавио је министар Гајић и рекао да се Нови Сад истиче и по томе што, у многобројним спортовима, поред покрајинског, има и градске савезе.

Присутнима се обратио и члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин, који је казао да је Сајам спорта и омладине јединствена манифестација у Србији која на једном месту, из године у годину, окупља све већи број људи.

„Новосадски сајам данас постаје место сусрета институција, савеза, клубова, ентузијаста, шампиона, али и оних који ће то тек постати. Ова приредба је празник спорта и омладине у Новом Саду“, рекао је Цвјетићанин.

„Нови Сад је један од градова који највише издваја за омладинско организовање и за бригу о младима“, рекла је помоћница министра туризма и омладине Ивана Антонијевић и истакла да је овогодишњи Сајам посебан због тога што је укључен и сектор омладине. Антонијевићева је додала да ће данас млади људи имати прилику да се окушају у различитим дисциплинама, те да ће неки од њих постати и врхунски спортисти.

У име домаћина манифестације присутне је поздравио Борис Надлукач, извршни директор за сајамску делатност Новосадског сајма,  који је том приликом истакао да Сајам спорта слави оно најбоље у нама – једниство и снагу, а рефлектује се кроз спорт по ком смо препознати у свету.

„Више од 170 излагача на овогодишњем Сајму спорта говори о томе да тим који организује ову манифестацију ради добар посао“, истакао је Надлукач и додао да је план да се наредне године Сајам организује у већем простору.

Сајам су подржали бројни познати спортисти и спортски радници који ће поделити искуство и савете, пре  свих, најмлађима, будућим атлетама и рекреативцима.

Ова спортска манифестација усмерена је, пре свега, ка деци школског узраста, али и особама са инвалидитетом, рекреативцима, аматерима и старијима. Учествује близу 150 клубова, а присутни су савези, друштва, спортске и омладинске организације. Биће одржане бројне едукације, тренинзи, као и званична такмичења.

На Сајму омладине организују се бројни едукативно-забавни садржаји, панели посвећени различитим темама, радионице, пројекције едукативних филмова и такмичења у видео-играма. Сајам прати излагачки део на коме се представља више од 40 организација.