Баста одржао годишњи састанак са представницима спортских савеза

Покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста разговарао је данас, на годишњем састанку, у Спортском савезу Војводине, са представницима покрајинских спортских савеза, о финансирању спорта на територији АП Војводине у 2024. години.

Секретар Баста је истакао да су овогодишња издвајања из покрајинског буџета за унапређење спорта и спортске инфраструктуре била рекордна. Он је подсетио на то да је последњим ребалансом за развој спорта у Покрајини било намењено додатних 90 милиона динара, који су усмерени за спортске организације и клубове у свих 45 локалних самоуправа у Војводини. У наредној години, према речима ресорног секретара, овај тренд издвајања за развој спорта биће настављен како у малим срединама, тако и у великим градовима.

„Буџет за функционисање покрајинских спортских савеза сваке године се увећава, па ће за наредну годину износити 110 милиона динара, од чега је 103 милиона намењено годишњим програмима савеза, док ће седам милиона динара бити усмерено за стручно усавршавање тренера“, рекао је Баста.

Секретар је најавио да ће наредне године бити издвојен 21 милион динара за стипендирање талентованих и перспективних спортиста из АП Војводине, док ће за финансирање посебних програма покрајинских спортских савеза бити опредељено 50 милиона динара.

Када је реч о доприносу развоју спорта, за шта је на првом овогодишњем конкурсу било издвојено 65 милиона динара, Баста је прецизирао да у 2024. години ову област очекује подршка од 77 милиона динара, што је изузетно важно због стратешког приступа унапређењу рада спортских организација, као и читавог система спорта.

У оквиру осталих конкурса Покрајинског секретаријата за спорт и омладину ─ за унапређење спортске инфраструктуре издвојено је 250 милиона динара, за међународне манифестације 35 милиона, за афирмацију жена у спорту 10 милиона, а за подршку школском спорту осам милиона динара. На састанку је било речи и о најзначајнијим активностима и обавезама спортских савеза у наредном периоду, у циљу даљег унапређивања њиховог рада.