Подсекретарка Биндер учествовала на панелу у оквиру Годишње конференције Асоцијације европских пограничних региона (АЕБР)

У оквиру Годишње конференције Асоцијације европских пограничних региона (АЕБР), која се 29. и 30. септембра одржава у Новом Саду у Скупштини АП Војводине, на панелу под називом Манифест младих учествовала је Аранка Биндер, подсекретарка у Покрајинском секретаријату за спорт и омладину. Улога Асоцијације европских пограничних региона, која делује као основна платформа за промоцију и саветовање локалних, регионалних, националних и европских креатора политике о питањима везаним за прекограничну сарадњу, једина је организација у Европи која представља пограничне регионе. Има 100 чланица из Европске уније и суседних земаља. 

Подсекретарка Биндер представила је активности Покрајинског секретаријата за спорт и омладину и нагласила да је системски приступ у процесу креирања и спровођења омладинске политике обезбеђен кроз реализацију, до сада, три Акциона  плана политике за младе у АП Војводини, и да је нови Акциони план, за период 2022-2025. као кровни документ за младе на територији покрајине креиран према потребама младих, а у исто време у складу са нацртом ревизије Националне стратегије за младе за период од 2015. до 2025. године и Законом о младима.

„Кроз своје редовне активности радимо на побољшању положаја младих у друштву. Из године у годину трудимо се да повећавамо буџет намењен омладинској политици. Кроз неколико годишњих конкурса подржавамо рад удружења младих и за младе, установа на локалном нивоу које се баве младима као и канцеларије за младе. Сваке године награђујемо најуспешније ученике основних и средњих школа и њихове менторе са територије АП Војводине  за постигнуте врхунске резултате током протекле школске године на такмичењима у земљи и иностранству у областима науке, технике, уметности и језика,“ рекла је Биндер.

Подсекретарка је истакла да је веома важно да се подршка младима пружа и кроз непосредан дијалог јер су проблеми младих у региону углавном слични и да је управо то подручје на коме треба интензивније радити и унапређивати га.

„Веома је битно да слушамо и подстичемо младе да своје идеје деле са нама, јер је дијалог предуслов за успешну сарадњу. Оваква интеракција побољшава рад свих нас, а младима пружа прилику да учествују у креирању и доношењу одлука. Размена искустава, знања, изношење проблема и дилема међу младима у региону учешћем на конференцијама, студијским програмима и пројектима доприноси подизању свести, решавању актуелних проблема, рађању нових идеја. Оно што је још важније, млади се упознају, склапају нова пријатељства, размењују искуства, усавршавају језик и шире своје контакте“, истакла је подсекретарка током учешћа на панелу.

На овогодишњој дводневној конференцији под називом „Нова решења за будућност прекограничних региона“ учествује више од 140 учесника из свих европских региона.