Најављена спортско-рекреативна манифестација „Tour de Fruška“

Данас је у Инфо-центру Туристичке организације Војводине одржана конференција за медије поводом јединствене спортско-рекреативне манифестације „Tour de Fruška“.

Ова манифестација ће бити одржана трећу годину заредом 25. и 26. маја у Врднику, под покровитељством Покрајинске владе, града Новог Сада, Општине Ириг, Националног парка „Фрушка гора“ и многобројних спонзора.

На конференцији је говорио покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста, који је истакао да „Tour de Fruška“ треба да буде бренд наше земље.

„Из године у годину имамо све више садржаја и учесника. Успели смо да остваримо оно што смо зацртали од првог дана, а то је да општину Ириг, АП Војводину и земљу Србију позиционирамо на мапи европског и светског бициклизма“, изјавио је секретар Баста и додао да све више бициклистичких клубова из многих земаља учествује у манифестацији.

Навео је да ће искоришћавање потенцијала Фрушке горе бити проширено – у области спорта, туризма, привреде и очувања животне средине.

Директор манифестације „Tour de Fruška“ Иван Арпаш представио је овогодишњи програм и истакао да је до сада пријављено преко 1.700 такмичара, што је 30 до 40 одсто више у односу на прошлу годину.

„Првог дана ће бити одржане трејл и дечије трке. Ове године смо направили три нове стазе – дужине седам, 15 и 21 километар. За децу имамо полигон спретности, трке са гуралицама и трејл трке. Другог дана ће бити МТБ маратон са обичним и електричним бициклима – најмасовнији МТБ маратон у Србији и на Балкану“, рекао је Арпаш и додао да ће ове године, по први пут у Србији, бити организована плогинг трка, која поред такмичарског има и еколошки карактер, па ће такмичари имати задатак да очисте стазе и прикупе што више отпада.

На конференцији је говорила и директорица Туристичке организације Војводине Наташа Павловић, која је подсетила на значај ове манифестације у области туризма.

„Циклотуристи су изузетно значајни туристи. На свим промоцијама је велико интересовање за ову манифестацију јер туристи воле спортски туризам и одрживи туризам, а то је све ‘Tour de Fruška’ донела Србији током ових година“, изјавила је Павловићева.